31 Ekim 2016 Pazartesi

Solunum Sistemi ve Hastalıkları

               

 

              

                 SOLUNUM SİSTEMİ ORGANLARI  

                                          

 

 

Solunum sistemi sayesinde vücudumuzun en önemli ihtiyacı olan gaz değişimi gerçekleşir. Solunum sistemini oluşturan organlar, çeşitli enfeksiyonlar vb. durumlarla karşılaştıklarında varolan işlevlerini yerine getirememektedirler ve solunum sistemi hastalıkları oluşmaktadır.Solunum sistemi hastalıklarını  iki gruba ayırabiliriz.

 

1-Üst Solunum Yolu Hastalıkları 

Üst solunum yolları ;burun ,ağız,farenks(yutak) ve larenksten(gırtlak)  oluşur.

a)Rinit:Burun içini kaplayan  mukozanın iltihaplanmasıdır.Hapşırma,burun tıkanıklığı ,bol ve sulu burun akıntısı,koku almada bozukluk ,ses değişikliği, göz altında şişlik ve koyu halkalar gibi belirtiler görülebilir.Alerjik,enfeksiyöz , nonalerjik ve nonenfeksiyöz  gibi çeşitleri vardır.

                                                                

 b)Faranjit:Farenks mukozasının iltihaplanmasıdır.Daha çok orofarenkste görülür. Uzun süreli olursa kronik farenjit adını alır.Boğazda ağrı,kuruluk,yutma güçlüğü,ateş yükselmesi,  bulantı,gıcık öksürüğü  gibi belirtiler görülür. Tanı çin boğaz kültürü gönderilir.Etkene yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır.

 c)Larenjit: Larenks dokusunun iltihaplanmasıdır. Genellikle çocuklarda (6ay-6yaş) sık görülür. Enfeksiyonun nedeni genellikle virüslerdir.Yetişkinlerde öksürük, ses kısıklığı,ateş gibi belirtiler verebilir.Çocuklarda ise viral krup adı verilen ağır bir tablo görülür.2-3 gün önceden başlayan hafif ateş ,öksürük, burun akıntısı, daha sonra yerini havlar tarzda öksürük, ses kısıklığı ve inspiratuvar stridora (larenks spazmı) bırakır. Klinik belirti ve bulgular ile tanı konur. Hastanede  yatışı gerektiren durumlar olabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)Anjin:Tonsillaların (bademcik) ve farenksin birlikte iltihaplanması ile karakterizedir.

Yutma güçlüğü,ani başlayan ateş, boğaz ağrısı,dilin paslı görünüşü ve şişmesi,ağızda kötü koku,kol ve bacaklarda ağrı, çene altı lenf bezlerinde ağrı gibi belirtiler görülebilir.

e)Tonsilit: Tonsillaların iltihabıdır.Akut tonsilit iyileşmeden dört haftadan uzun sürerse kronik tonsilit adını alır. Çocuklarda sık görülür. Okul öncesi çocuklarda  etken virüsler iken ,okul çocuklarında etken bakterilerdir.En sık etkeni beta hemolitik streptekoktur.Ani başlayan titremeyle birlikte ateş, boğaz ağrısı ,yutma güçlüğü,baş ağrısı ,kırgınlık,eklemlerde ağrı, çocuklarda laterji(uyku hali),karın ağrısı ,kusma  febril konvülziyonlar(ateşe bağlı nöbet), tosiller kırmızı aşırıbüyük ve ağrılı gibi belirtiler görülür.